1. Valitse etsimäsi sisällön teema(t)


2. Minkä tyyppistä sisältöä etsit?
Valitse hakukriteerit

Etsi sisällöstä (esim. hakusanalla 'viestintäohje'):

Skip Navigation LinksMaaseutufi>fi>Hyviä esimerkkejä>Yrittäjyys>Kesätöiden kautta kasvu-uralle

Kesätöiden kautta kasvu-uralle

Maaseutuohjelma
yritystuet
Moporahat hernebisneksellä
1990-luvun alussa puolen hehtaarin herneviljelmä työllisti yritteliään mikkeliläisnuorukaisen ja sillä uralla Tuoretorin Tero Puikkonen on edelleen.
 
Teron Isä istutti noin puoli hehtaaria herneitä ja kun kesä eteni Tero keräsi iltaisin herneet, pääsi isänsä mukana aamuisin kaupunkiin torille maalaisten pöytään myymään tuotteitaan. – Sillä tienasin moporahat ja siitä tämä yritystoiminta ja viljelyurani lähti käyntiin.
 
Ensimmäiset ulkopuoliset työntekijät jo 15-vuotiaana!
-Vuonna 1995, kun olin viidentoista, niin minulla oli ensimmäisiä ulkopuolisia poimijoita, koska aluksi sitä hernettä oli vain se puoli hehtaaria ja kun alaa siitä kasvatettiin, niin en kerennyt enää itse keräämään. Myyntipuolella minulla oli palkattuja kiireapulaisia vuodesta 1996.
Tero lähti armeijaan kesällä 1999. -Silloin minulla oli palkattuna ensimmäinen täysipäiväinen ulkopuolinen työntekijä, joka teki kuorman, kävi torilla myymässä, toi sitten auton tyhjänä pois ja hoiti kassat. Sillä tavalla selvisimme siitä kesästä.
 
Teron Tuoretori_2.jpg 
 
 
Tuoretorin alkutaival
Toiminta jatkui ns. kesätyönä 2000-luvun vaihteeseen ja armeijan jälkeen Tero opiskeli ammattikorkeakoulussa mm. yrityshallintoa. Yritystoiminta laajeni ja siitä alkoi myös jäädä palkkaa. Tuli valinnan paikka; kokeillako jotain muuta vai jatkaa yritystoimintaa?
-Mietin pitkään, että lähdenkö muuhun työhön ja hakemaan kokemuksia. Mutta tähän yritykseen oli tehty niin iso pohja ja tämä oli kuitenkin ollut rakas ammatti minulle. Niinpä läksin kehittämään yritystoimintaa jo opiskeluaikoina. 
                                  
Maalle muutto
Koko opiskeluajan Terolla säilyi polte muuttaa maalle. Opiskeluaikana Tero löysi nykyisen puolisonsa Marjon, jonka kanssa maallemuuttohaave toteutui. Marjo on ollut Teron apuna yritystoiminnassa koko ajan. Uuttera pariskunta ehti muun muassa pitää torikahvilaa Mikkelissä.
Investoinnilla helpotusta logistiikkaan
 
Tero on laajentanut yritystoimintaansa pikkuhiljaa - askel kerrallaan. Investointi, johon Tero haki maaseuturahaston yritystukea, on hallirakennus. Investoinnin tarkoituksena on helpottaa tuoretuotteiden logistiikkaa eli vastaanottoa, pakkausta ja jakelua. Uudessa rakennuksessa on kylmätilaa n. 85 m2.
Investoinnin tavoitteena on saada markkinoille erilaisia paukkauksia: isompia pakkauksia tukkureille ja osalle tuotteista, esim. marjat, pienempiä vähittäismyyntipakkauksia. Uusi rakennus mahdollistaa myös puhdistamattomien marjojen vastaanoton, sillä keruutuotteiden kauppakunnostusta ja vastaanotettavien tuotteiden lajittelua voidaan tehdä Tuoretorin uusissa tiloissa.
 
Teron Tuoretori_4.jpg 
 
Investointiin sisältyy myös tuotteiden pakkauksessa tarvittavia laitteita, kuten pakkauspöydät vaakoja sekä lavojen ja laatikoiden siirtelyyn tarvittavia siirto- ja nostolaitteita. Rakennuksessa on myös uudet sosiaalitilat vierasta työvoimaa varten. Tilat ovatkin tarpeen sillä Tuoretori työllistää oman perheenlisäksi vuosittain kymmenkunta peltopuolen työntekijää ja 26 myyjää. Myyntipisteitä Tuoretorilla on yhteensä seitsemän.
 
Miten maaseuturahaston yritystukea päädyttiin hakemaan?
Ennen yritystuen hakemista Tero keskusteli investoinneista ja tuista viljelijäkollegojen sekä yhteistyökumppaneiden kanssa. Lopullisen potkun antoi Miksein verkostoitumishanke, jossa Tero kuuli investointituen mahdollisuuksista. –Soitin Mikseihin ja kysyin, että miten tämä homma toimii? Sovittiin palaveriaika, jossa kartoitettiin hanketta ja Veej´jakajan kautta sain tarkempia neuvoja.
 
Lopulta rahoitus investointiin tuli Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta. - Ja kyllä oli pelastus, että tämä mahdollisuus tuli esille. Tuki mahdollisti tämän investoinnin tekemisen laajemmassa mittakaavassa ja nopeutti investoinnin tekemistä. Ilman tukea tämän tekeminen olisi varmaan venynyt pari vuotta eteenpäin.
 
Yrityshallinnon koulutuksesta on ollut hyötyä yritystuen hakemisessa samoin kuin hyvin hoidetusta ja dokumentoidusta yrityksen kirjanpidosta. Mutta eipä haku muutoinkaan tuntunut hankalalta. – Helppoahan se sitten oli, kun selvisi mitä kaikkea siihen hakemukseen tarvitaan. Kaiken kaikkiaan Tero on ollut tyytyväinen tukeen ja tuen hakemiseen:
”Kyllähän se töitä teettää mutta kyllä se on sitten myös vaivan arvoista.”