Lauri alistair pitching

Euroopan maaseutuverkostot kokoontuivat Suomeen innovaatioleirille

Euroopan maaseutuverkostot kokoontuivat 26.-29. kesäkuuta Keski-Suomeen. Tapaamiseen osallistui 60 osallistujaa 25 eri Euroopan maasta.

Euroopan maaseutuverkostot kokoontuvat noin neljä kertaa vuodessa eri puolilla Eurooppaa. Tapaaminen järjestetään ohjelmakauden aikana yleensä kerran Suomessa. Tällä kertaa Euroopan komission ja maaseutuverkostojen edustajat vierailivat Laukaan Varjolan tilalla ja Tupaswillassa. Suomi100-juhlavuotta juhlistettiin seilaamalla Suomi-höyrylaivalla.

Keskisuomalaista maaseudun kehittämistä eurooppalaisille vieraille esittelivät Keski-Suomen ELY-keskuksen ylijohtaja Pasi Patrikainen ja Leader JyväsRiihen toiminnanjohtaja Pirjo Ikäheimonen.


- Tämä oli meille hieno tilaisuus tuoda keskisuomalaista maaseutua ja sen kehittämistyötä esille, kertoo Pirjo Ikäheimonen Leader JyväsRiihestä. Meillä on monia hyviä käytäntöjä, kuten Leader-brändityö ja Leaderin ja maaseutuverkoston välinen yhteistyö, joita saimme esitellä.

Yksi eurooppalaisten maaseutuverkostojen tapaamisten tärkeä anti on se, että opimme toisiltamme hyviä käytäntöjä maaseudun kehittämiseen.

- Suomessa olemme monessa asiassa jo edelläkävijöitä, kertoo Juha-Matti Markkola Maaseutuverkostopalveluista.

Innovaatioleirillä uusia ideoita


Suomessa verkostotapaaminen toteutettiin innovaatioleirinä. Leirin aikana etsittiin keinoja siihen, miten maaseutuverkostot toimivat maaseudun kehittämisessä.

- Innovaatioleirityöskentely oli intensiivistä mutta antoisaa osallistujille. Innovaatioleirillä pohdittiin mm. nuorten innostamista, maaseutuverkostojen viestintää, innovaatioita, vaikuttamista ja toiminnan yksinkertaistamista. Jatkamme varmasti näiden asioiden työstämistä, kommentoi Juha-Matti Markkola.

Myös osallistujat olivat tyytyväisiä innovaatioleiriin ja vierailuun Suomessa. Osallistujat kiittelivät erityisesti sitä, että leirillä tutustui muiden maiden kollegoihin paremmin kuin perinteisessä seminaarissa. Kun tunnemme kollegat eri maista, on helpompi jatkossa olla yhteydessä, tuli mieleen sitten mikä asia tahansa.

- Tämä innovaatioleiri oli paras maaseutuverkostojen kokous, jossa olen ollut. Ja olen ollut mukana jo useassa, kiitteli Vija Veisa Latvian maaseutuverkostoyksiköstä.

Maaseutuverkostot levittävät tietoa

Maaseudun kehittämiseksi tehdään työtä joka puolilla Eurooppaa. Jokaisessa EU-maassa on maaseutuverkosto sen vuoksi, että tieto leviäisi ja yhdessä saataisiin aikaan enemmän. Euroopan maaseutuverkosto kokoaa yhteen jäsenmaiden maaseutuverkostoja, järjestää tapaamisia ja teemaryhmiä. Eurooppalaisen maaseutuverkoston tavoitteena on välittää tietoa siitä, miten maaseudun kehittämisen toimintatavat, ohjelmat, hankkeet ja muut toimet käytännössä toimivat.

- Vaikka maaseutu on jokaisessa maassa erilainen, silti eurooppalaisessa yhteistyössä on havaittu, että EU-maiden maaseutualueilla on myös paljon yhteistä: samankaltaisia haasteita, arvoja ja päämääriä, kertoo Markkola.

Muokkauspäivämäärä: 21.1.2020
Teksti: Jenni Tiainen / Keski-Suomen maaseutu, Sykettä-viestintähanke
Kuvat: Sinikka Torssonen