Maatalousinvestoinnit: Nyt kannattaa päivittää maatilan energiavalinnat

Suomi sai EU:n elpymisvaroista mittavan rahoituspaketin, josta tuetaan muun muassa maatilojen panostuksia ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin. Rahoituksen avulla voit esimerkiksi vaihtaa maatilasi energiaratkaisut energiaa säästäviin ja uusiutuvaa energiaa hyödyntäviin vaihtoehtoihin, jotka näkyvät pienempinä sähkölaskuina tulevaisuudessa. Rahoitusta voi käyttää myös eläinten hyvinvointia parantaviin uudistuksiin, jotka maksavat itsensä takaisin tuotantoeläinten terveydessä ja tuottavuudessa. Huomaa, että voit aloittaa investoinnin toteuttamisen vasta kun olet saanut ELY-keskuksesta myönteisen rahoituspäätöksen.
Maatila, johon suunnitellaan tuulivoimaa tai biokaasulaitosta tai aurinkopaneeleja


Kuka voi hakea tukea?

Tukea voi hakea viljelijä tai yksityisoikeudellinen yhteisö, joka elinkeinonaan harjoittaa tai ryhtyy harjoittamaan maatilalla maataloutta tai maatalousyrittäjien yhteenliittymä. Lisätietoja hakijaa ja maatilaa koskevista edellytyksistä

Mitä rahoitetaan?

Rahoitusta voi saada työympäristöä, tuotantohygieniaa, eläinten hyvinvointia tai ympäristön tilaa edistäviin investointeihin sekä energiantuotannossa tarvittaviin rakentamisinvestointeihin siltä osin kuin energia käytetään maatalouden tuotantotoiminnassa. Tuettavia investointeja voivat olla esimerkiksi energiaan liittyvät investoinnit kuten aurinkopaneelien hankinta, hakelämpökeskuksen rakentaminen, led-valaisimien hankinta ja maataloudessa käytettävän biokaasun tuotantolaitoksen rakentaminen. Eläinten hyvinvointia parantavia investointeja ovat esimerkiksi ilmanvaihdon parantaminen ja parsimatot. Rahoitusta saa myös esimerkiksi lannan käsittelyyn liittyviin investointeihin kuten lantaloiden kattamiseen.

Tuen määrä

Ympäristön tilaa tai eläinten hyvinvointia parantavaan maatalousinvestointiin voi saada 30‒35 prosentin tuen ja energiantuotannon investointiin 40 prosentin tuen. Maataloudessa käytettävän biokaasun tuotantoinvestointiin tuki voi olla jopa 50 prosenttia.

Näin haet tukea

Alueesi ELY-keskus neuvoo tuen hakemisessa. Tee hakemus Hyrrä-asiointipalvelussa. Lisätietoa tuen ehdoista ja hakemisesta.

Jos haluat kattavan arvion keinoista, joilla voisit säästää energiaa maatilallasi, voit tilata energiasuunnitelman neuvojalta. Neuvojien työtä tuetaan maaseuturahastosta, joten sinun ei tarvitse maksaa neuvojan työstä kuin arvonlisäveron osuus. Lisätietoa neuvonnasta.

Muokkauspäivämäärä: 21.1.2022