Kalaa, kasviksia ja bioenergiaa

Uudessakaupungissa sijaitseva Sybimar Oy toimii monipuolisten energiaratkaisujen kehittäjänä. Se tuottaa biopolttoaineita elintarviketuotannon sivuvirroista, erityisesti kalanperkuujätteistä. Lisäksi yhtiö rakentaa uudenlaista suljetun kierron laitosta, joka yhdistää kalankasvatuksen, kasvihuoneviljelyn ja energiantuotannon. Konseptissa kalanperkuu- ja biojätteistä tuotetaan biopolttoaineita, joiden avulla laitos pystyy tuottamaan kaiken tarvitsemansa sähkön, lämmön ja hiilidioksidin teollisuushallin, kalankasvattamon ja kasvihuoneen tarpeisiin. Ylijäämäenergia myydään valtakunnan verkkoon.

– Mitään uuttahan emme ole varsinaisesti keksineet, vaan vanhoja asioita on tuoreesti yhdistelty uuteen konseptiin, Päivi Salminen Sybimar Oy:stä kertoo.

Konsepti on palkittu kunniamaininnalla vuoden 2011 Pohjoismaisessa kestävän kehityksen konferenssissa.

Tuet vievät eteenpäin

Tällä hetkellä 13 henkilöä työllistävä Sybimar Oy on saanut investointitukea kalanperkuujätteen käsittelykontin ja tuotantohallin rakentamista varten. Tuet ovat auttaneet yritystä kehittymään ja viemään toimintaansa eteenpäin.

– On hyvä, että yritystukia pystyy hakemaan. Ennen kuin investointi lähtee pyörimään ja tuottamaan tulosta, vaatii se paljon työtä ja varoja, Salminen sanoo.

Yhdessä puhtaampi maailma

Sybimar on yksi Hiilineutraali Uusikaupunki -hankkeen yhteistyöyrityksistä. Hankkeen tavoitteena on tiputtaa kasvihuonepäästöjä nopeammin kuin Suomen ja EU:n tavoitteet edellyttävät. Sybimar pyrkii omalla toiminnallaan näyttämään esimerkkiä muille. Yhden toiveen Salminen kuitenkin esittää.

– Olisi hienoa, jos päättäjät tulisivat tutustumaan yrityksiin ja katsomaan, mitä meillä tehdään. Näin saataisiin hakemuksille kasvot ja ympäristötietoutta lisättyä.

Teksti: Saana Koivisto

Kuva: Paula Salo

07.07.2011