Ympäristöystävällinen venehotelli avattu Inkoossa

Itämeren ensimmäinen ympäristöystävällinen venehotelli, Venehotelli Inkoo, aloitti toimintansa elokuussa 2010. Tällöin Inkoon Kalasatamaan valmistui 208 veneen halli, jossa veneet säilötään kerroshyllyissä.

Venehotelli soveltuu erityisesti veneen talvisäilytykseen, mutta voi korvata kesäisin myös laituripaikan, koska veneen siirto hyllystä vesille onnistuu noin viidessä minuutissa.

Venehotellin toimitusjohtaja Joel Nemes kertoo venehotellin toimivan luontoa säästäen ja ympäristöä kuormittamatta.

- Kun vene ei ole koko kesää vedessä ja pohja huuhdellaan säilytykseen nostettaessa, myrkkymaaleja ei tarvita. Pesuvedet myös puhdistetaan usean erotuskaivon kautta, Nemes kertoo. Venehotellissa on myös septitankkien tyhjäysmahdollisuus.

Ympäristöystävällisyys huomioidaan niin jätehuollossa, energiaratkaisuissa kuin venehotellin kaikissa työprosesseissa. Yritys aikoo hakea ympäristöjärjestelmälleen ISO 14001-ympäristösertifikaatin.

- Tällä konseptilla rakennettuja venehotelleja on ollut Yhdysvalloissa liki 30 vuotta, mutta Euroopassa vain muutamia. Toimintamalli on tarpeellinen Itämeren alueella, jossa pohjoiset olosuhteet luovat veneilyyn omat vaatimuksensa, veden ja veneen äärellä kasvanut toimitusjohtaja kertoo.

Veneen siirto-, pesu- ja huoltopalvelut täydentävät palvelukonseptia, joka tekee veneilystä omistajalleen enemmän iloa kuin huolta ja vaivaa aiheuttavaa.

Nemeksen mukaan venehotelli on saanut runsaasti mediajulkisuutta alkusyksyn aikana. - Yrityksemme toimintaan on tultu tutustumaan niin Ahvenanmaalta kuin Manner-Suomen isoista kaupungeista. Tämä osoittaa palvelukonseptilla olevan kysyntää, Nemes summaa.

Seuraava venehotelli valmistuu näillä näkymin Helsingin Jätkäsaareen.

Venehotelli Inkoo -hanke valittiin Vuoden maaseutuinvestoinniksi Parhaat käytännöt - kilpailussa.

Teksti: Krista Laurila

Kuvat: Martina Motzbäuchel