Kiinnostus lähiruokaan on yhteistä kautta Euroopan

Lähellä tuotetut raaka-aineet ovat lopultakin murtamassa tiensä ruokapöytiin ja suurkeittiöihin. Nykyisessä hallitusohjelmassa lähiruoka on mainittu tärkeänä kehittämiskohteena. EU:n mittakaavassa lähiruokayrittäjyyttä, pientuottajien elintarviketurvallisuutta ja kansallisten, perinteisten ruokakulttuurien säilymistä elävänä kehitetään aktiivisesti.

Okra-maatalousnäyttelyn innoittamana maa- ja metsätalousministeriön alainen maaseutuverkostoyksikkö ja Leader-ryhmät järjestivätkin Loimaalla kansainvälisen lähiruokaseminaarin. Ympäri Eurooppaa kerääntynyt osanottajajoukko on työnsä puolesta tekemisissä elintarvikkeiden kehittämisen ja valvonnan kanssa oman maansa maatalousministeriössä tai lähiruokahankkeissa.

lähiruoka-villikasvismenu

Lähiruokaseminaarissa osallistujat pääsivät tutustumaan suomalaisen maaseutuelämään maaseudulla, museossa ja messuilla. Biologi, kokki ja yrittäjä Päivi Lehtonen valmisti vieraille lähiruoka-villikasvismenun, johon kuului villiyrttisalaatti, Kolmen laukan kotimakkara, karpalo-kuusenkerkkähilloke, paistetut nauriit vuohenputkella, isomaksaruoholla ja hunajalla maustettuna, nokkosherneleipä sekä litulaukka-maustevoita ja kyytipoikana villipalsternakan kukkasima.

Luonnonyrtit lautaselle

Lähellä tuotettu ruoka voi olla myös villiä ja pihapientareelta poimittua. Sen todisti kouriintuntuvasti biologi, kokki ja yrittäjä Päivi Lehtonen, joka valmisti seminaarivieraille lähiruoka-villikasvismenun Kanniston tilalla.

Luomulammastilalla loimaalainen Tapio Rintala kertoi seminaarivieraille, miten lampaasta saatavat tuotteet eli liha, villa ja turkis jalostetaan myyntiin suoraan tilalta. Lähiruokabuumi ja lammastuotteiden arvostuksen lisääntyminen ovat tuoneet myös Rintalan tilalle lisäkysyntää.

Ruotsissa on parhaillaan kovassa nosteessa Mathantverk-toiminta. Kemiönsaarelainen yritysneuvoja Mats Nurmio mukaan käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi leivänleipomista itse jauhamistaan jauhoista tai itse tehtyä makkaraa tai kotijuuston valmistusta yritystoimintana. Siis jotain sellaista, mitä ainakin isovanhempamme aikoinaan pitivät täysin itsestäänselvyytenä.

Suomen Maatalousmuseo Sarassa vieraat tutustuivat suomalaisiin kädentaitoihin. Mukana esittelykierroksella oli myös loimaalainen Heikkilän luomutila, jonka isäntä Teppo Heikkilä kertoi pihvilihan tuotannosta pellolta lautaselle asti.

Teksti: Taina Simola

Kuva: Taina Sainio