INNOVAATIOLEIRI: Antoni Airikkala uskalsi pistää ideansa likoon

Helsinkiläisellä rahoitusalan yrityksen Country Project Manager Antoni Airikkalalla oli idea. Miten maalle voisi matkustaa turhia suunnittelematta, huolettomasti?

– Idea lähti omakohtaisesta kokemuksesta. Helsingissä voi aina ottaa ratikan sen suurempia suunnittelematta, mutta maalle suuntautuvat matkat pitää aina suunnitella etukäteen. Maaseudulla ja maaseudulle kuitenkin liikkuu paljon ihmisiä, joten miksi matkanteosta ei voisi tehdä sellaista, että mukaan olisi helppo hypätä ja lähteä, Airikkala sanoo.

Airikkala suunnitteli ideaa reilut puoli vuotta yhdessä serkkunsa, arkkitehtiopiskelija Ilari Airikkalan kanssa ennen Kaustisen innovaatioleirille lähtöä.

– Serkku kuuli innovaatioleiristä ja laittoi minulle linkin. Meillä oli idea, joka sopi maaseudulle ja helpotti siellä liikkumista, niin haimme mukaan, Airikkala kertoo.

Anttoni Airikkala haluaa maalle matkustamisesta helppoa.

Uutta näkemystä liiketoimintaan

Airikkalan kaipaamaa tietotaitoa mobiilisovelluksista ja teknologiasta tuli muilta Ridesharen-tiimin jäseniltä.

– Aikaa meni alussa paljon siihen, että pääsimme ryhmän kanssa samalle tasolle ideasta ja tavoitteista. Valta-asettelu murtui tiimityöskentelyssä nopeasti, kun idea oli saatu esiteltyä monipuolisesti kaikille.

– Oikeastaan sen jälkeen varsinainen ideointi saattoi vasta käynnistyä, Airikkala kertoo.

Välillä ideoinnissa tuli todellisia epätoivon hetkiä, sillä ryhmä koki, että ongelmien ratkaisuun tarvittaisiin enemmän aikaa.

– Testasimme ideaa sparraajallamme, kysyimme paikallisilta ja aina Kaustisen tekniseltä johtajalta mielipidettä palvelustamme, Airikkala kertoo.

Vastaanotto oli positiivista ja palvelulle nähtiin tarve.

– Haasteena oli se, miten tällä tehtäisiin bisnestä. Keskityimme liikaa sen kysymyksen pohtimiseen. Sen sijaan kisassa olisi pitänyt keskittyä siihen, että miten idean esityksestä tulee hyvä, Airikkala pohtii.

Tauon jälkeen idean pariin

Vaikka voitto ei Kaustisen Innovaatioleiriltä irronnutkaan, aikoo Airikkala jatkaa ideansa kehittelyä.

– Kaiken kaikkiaan ideani ei paljon muuttunut leirin aikana. Ennemminkin nyt tuli huomioitua ne sudenkuopat, mitä matkan varrella voi olla.

Airikkalan mielestä leiri oli intensiivinen. Välillä ryhmätyöskentelyssä oli suorastaan hervoton meininki.

– Leiri oli todella opettavainen. Opin paljon itsestänikin, ja miten isossa ryhmässä viedään tällaista ideaa eteenpäin. Nyt pidetään vähän aikaa taukoa ja parin viikon päästä voisi taas katsoa, mihin edetään.

Airikkala antaa leirille kiitosta erityisesti sijainnista.

– Kaustinen oli mielenkiintoinen paikka matkailun näkökulmasta.

Teksti ja kuva: Viivi Lakkapää