Maaseudulla on tilaa elämälle - tutustu tarinoihin!

Maaseudulla on monta tapaa tehdä unelmista totta. Tästä osiosta löydät tositarinoita maaseudun mahdollisuuksista. Rahoitusta voi hakea Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman lukuisista tukimuodoista yrittäjille, viljelijöille ja maaseudun kehittäjille.

Parikkalalainen Juho Anttonen panosti maidontuotantoon

Maanviljelijän ammatti on ollut 25-vuotiaalle Juho Anttoselle itsestään selvä valinta jo lapsesta asti. Pari vuotta sitten tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos Juhon vanhempien Eira ja Juha Anttosen luovuttaessa vetovastuun pojalleen. Maatilan sukupolvenvaihdos vaatii tarkkaa suunnittelua ja riittävästi aikaa. Rahoitusta muutokseen voi hakea ELY-keskuksesta. Tukea voi saada sekä tilanpidon aloittamiseen että investointeihin. Anttosten sukupolvenvaihdoksen myötä tuli ajankohtaiseksi päivittää maidontuotantotilat.

Uusvanhan paanukatteen taustalla on kaksi uutta keksintöä

Veli-Paavo Lipponen muutti perheensä kanssa noin reilu vuosi sitten Ylä-Valtimolle, takaisin omaan kotipitäjään Veli-Paavon vaimon kotipaikalle. Nyt entisen maatilan päärakennus on remontoitu ja pihalla seisoo yksi prototyyppi; paanukattoinen hirrestä tehty puuliiteri.

Seuraa Lindan matkaa muodin huipulle

Myös maaseudulla voi menestyä luovan alan yrittäjänä. Muodin huipulle -kilpailija Linda Sipilä, 29, on pyörittänyt Seinäjoelta käsin omaa vaatealan yritystä jo pari vuotta. Juhlaan ja arkeen soveltuvan Sipilä-malliston suunnittelu ja valmistus hoituu toistaiseksi kodin autotallissa.

Kyläläisten aloitteesta laajakaistaa kyliin

”Laajakaistaa kyliin” -hankkeen avulla on mahdollistettu laajakaistan saaminen kylille, joihin sitä ei muuten olisi ollut tarjolla. Hankkeen myötä tietoyhteiskunnan piiriin saatiin Suupohjan alueella sijaitsevat Kauhajoen Uuronkylä ja Puskankylä, entisessä Jurvassa eli nykyisellä Kurikan alueella sijaitseva Jyrynkylä sekä Karijoella Salonkylä/Järvikylä.

Sisustussuunnittelua kansakoulun jumppasalista

– Alkuun toimiminen Jurvassa oli haastavaa, sillä ihmiset eivät meinanneet uskoa, että tiedot kulkevat Jurvaan asti, ja että olisimme perillä uusimmista trendeistä. Nyt se voi olla jopa hyvä juttu, sillä ihmiset muistavat meidän olevan ”se jurvalainen toimisto”, Johanna Järvenpää-Mäntylä kertoo. Hän on toinen omistaja ja toimitusjohtaja jurvalaisessa suunnittelutoimistossa InHouse Design Oy:ssä.

Sukupolvenvaihdos toteutuu nuoren viljelijän aloitustuella

Päivin (32) päätyö on toistaiseksi logistiikkasuunnittelijana Forssassa, mutta sukupolvenvaihdos vanhalla sukutilalla Euran Honkilahden Metsärannassa tapahtuu vuoden loppuun mennessä.

Paikalliset metsästäjät kunnostivat kosteikon koko kylän iloksi

Juvalainen metsästysseura ennallisti umpeen kasvaneen Kaarilammen kosteikoksi, kylvi linnuille riistapellon ja rakensi kävijöille lintutornin.
Riikka Pikkarainen, nuori  yrittäjä

Vuoden nuori yrittäjä ponkaisi alkuun Leader-tuella

Suomen Yrittäjien valtakunnallisen Vuoden Nuori Yrittäjä -palkinnon voitti vuonna 2009 kainuulainen palvelukotiyrittäjä Riikka Pikkarainen. Pikkaraisen yritys, Palvelukoti Onni tarjoaa ikäihmisten tehostettua palveluasumista ja lyhytaika-paikkoja yhteensä 15 asiakkaalle. Yritys työllistää tällä hetkellä vakituisesti 9 työntekijää